De beslissing om een huisartspraktijk te starten of een huisartspraktijk over te nemen is een grote stap die zorgvuldige afwegingen vraagt. Er bestaan enkele misvattingen die deze beslissingen kunnen vertroebelen. Een van de meest voorkomende is dat verlengde contracten van een praktijk iets zeggen over de financiële gezondheid. Hoewel het soms als een indicatie wordt gezien, geeft de verlenging van contracten echter geen zekerheid over de financiële situatie van de praktijk.
Het is essentieel om diepgaand onderzoek te doen naar de financiële situatie van de praktijk die je overweegt. Hieronder vind je een overzicht van vier cruciale punten die je zou moeten onderzoeken bij een overname huisartsenpraktijk om tot een weloverwogen beslissing te komen.
1. Jaarrekeningen: Een Duidelijk Inzicht in de Financiële Geschiedenis
Een van de eerste stappen bij het beoordelen van een praktijkovername is het analyseren van de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar. Door deze cijfers goed door te nemen, krijg je inzicht in de netto winstontwikkeling. Stijgt de winst gestaag? Dan is dat een positief teken.
Let op: Neem het jaar 2020 niet mee in je analyse, aangezien dat jaar door de pandemie een afwijkend beeld kan geven. Een goede vuistregel: staat er een bedrag op de balans waarmee je per maand ruim boven modaal zou kunnen verdienen? Dan is het eerste vinkje gezet.
2. Kosten en Uitgaven: Stabiel of Toegenomen?
Het analyseren van de kostenstructuur is essentieel om een duidelijk beeld te krijgen van de gezondheid van de praktijk. Kijk hierbij zowel naar de vaste kosten (zoals huur en salarissen) als de variabele kosten (zoals medische voorraden en apparatuur). Vraag de huidige praktijkhouder om uitleg over de trends die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan en bespreek welke kosten mogelijk zullen veranderen in de komende jaren.
Tip: Een gezond kostenplaatje wijst vaak op een efficiënte bedrijfsvoering. Maar het gesprek met de praktijkhouder kan belangrijke toekomstige kosten aan het licht brengen die invloed hebben op de duurzaamheid van de praktijk.
3. Cashflow: Zicht op een Stabiele Geldstroom
De cashflow is vaak een onderschat aspect bij een praktijkovername, maar kan wel van grote invloed zijn op het dagelijkse functioneren van een praktijk. Is er aan het einde van de maand voldoende om naar privé over te maken, zonder dat je telkens afhankelijk bent van uitbetalingen van zorgverzekeraars? Dan is de cashflow meestal gezond.
Uitzoekwerk kan hierbij helpen: kijk waarom er eventueel vertragingen zijn bij betalingen door verzekeraars en bepaal welke verbeteringen je kunt doorvoeren om deze cashflow op orde te krijgen.
4. Investeringen: Welke Waarde Brengen Ze Toe?
Een huisartspraktijk is vaak een lange termijn investering, en bestaande investeringen in apparatuur, infrastructuur of bijvoorbeeld uitbreidingen zijn belangrijk om onder de loep te nemen. Vraag naar de geplande of recente investeringen en beoordeel of ze werkelijk bijdragen aan de toekomstige groei en dienstverlening van de praktijk. Rendabele investeringen kunnen namelijk de waarde van de praktijk verhogen, terwijl verliesgevende investeringen juist risico's met zich meebrengen.
Zorgeloos je huisartsenpraktijk overnemen met onze begeleiding
Het proces van een huisartspraktijk starten of huisartspraktijk overnemen gaat gepaard met zorgvuldige financiële en strategische overwegingen. Laat je niet misleiden door oppervlakkige signalen, zoals verlengde contracten, maar graaf dieper. Door de vier bovengenoemde punten – jaarrekeningen, kostenstructuur, cashflow en investeringen – zorgvuldig te analyseren, kun je de gezondheid en toekomstbestendigheid van de praktijk beter inschatten. Dit stelt je in staat om met vertrouwen een weloverwogen keuze te maken. Heb je hulp nodig bij het beoordelen van deze punten? Neem gerust contact met ons op. Ons team werkt samen met accountants die gespecialiseerd zijn in de huisartsenzorg en praktijkovernames en helpen je graag verder op weg. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier voor persoonlijk advies!
Reactie plaatsen
Reacties